注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

12·21 三毒与三戒(栋笃论语·颜渊第十二)  

2008-12-13 00:41:13|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文樊迟从游于舞雩之下,曰:“敢问崇德、修慝、辨惑。”子曰:“善哉问!先事后得,非崇德与?攻其恶,无攻人之恶,非修慝与?一朝之忿,忘其身,以及其亲,非惑与?”

  【译文】雩,国、粤音同“余”,舞雩,古代求雨用嘅祭台;慝,国tè,粤tik7(),心怀怨恨噉解。
  樊迟跟埋孔子一齐喺舞雩坛下边游览,行下行下,樊迟就话:“我想问下,点样先可以增长德行、消除恶念、辩明疑惑?”孔子话:“问得好啊!努力在前,收获在后,咪就增长咗德行嘞咩?严以律己,宽以待人,咪就消除咗恶念嘞咩?一时嬲起身就唔记得自己,重连父母至亲都唔记得嗮,咪就系最大嘅迷失咩?”  

  【栋笃】如果大家重记得嘅话,喺“雍也第六”嗰章入边,阿樊同学就曾经“问仁”过,当时孔Sir答佢:“仁者先难而后获”。今次樊同学又问“崇德”,其实“崇德”嘅终极目标,亦都系“仁”,所以孔Sir话要“先事后得”,亦就系“先难而后获”嘅意思。用大家最熟悉嘅话嚟讲,就系“先天下之忧而忧,后天下之乐而乐”。呢层都冇咩新意。
  佛学入边,将贪、嗔、痴呢三种心理活动捞埋一齐统称“三毒”,人要达到“大彻大悟”嘅境界,首先就要戒贪、戒嗔、戒痴——三戒。贪,唔使解释喇;嗔,其实就系仇恨、怨毒等恶念,亦就系“慝”;痴,就系本性迷失、愚昧无知,呢度叫做“惑”。佛讲嘅“三戒”,其实同儒家讲嘅崇德、修慝、辨惑,系一个意思。
    心中冇咗贪念,就唔会计较得失,咪话系“先难后获”或者“先事后得”,就算系“难而不获”、“事而不得”,个心一样海阔天空。有咗噉嘅境界,所谓嘅道德,就好似一位哲人讲嘅,系孭喺自己背脊嘅荆条,而唔系掟向人哋嘅板砖,又点会怨恨人、攻击人呢?有咗噉嘅境界,就唔会轻易畀人激嬲,更加唔会头脑发热,做出一啲“冲冠一怒为红颜”嘅冲动,遗臭万年;或者发出“既生瑜,何生亮”嘅慨叹,畀人激死喇。
    喺修身养性呢一点上边,儒、释、道,其实系殊途同归嘎。    (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(178)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017