注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

12·18 上不贪,下不盗(栋笃论语·颜渊第十二)  

2008-12-08 22:53:13|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文季康子患盗,问于孔子。孔子对曰:“苟子之不欲,虽赏之不窃。”

  【译文】鲁国好多贼,季康子好闭翳,就揾孔子度桥。孔子话:“如果你能够无欲无求,就算你奖励啲老百姓去偷嘢,佢哋都唔会去做嘎。”

  【栋笃】历史学家话畀我哋知,人类嘅祖先时期、原始公有制社会嘅时候,真系“天下无贼”嘎。“盗窃”呢种人类嘅罪恶,其实系私有制嘅产物。中国历史上,除咗“贞观之治”短短嘅嗰几年,能够做到“路不拾遗夜不闭户”之外,绝大部分时期,都要深受贼仔嘅困扰。春秋时期,大家都知喇,天下乱七八糟,贼仔多,唔单止鲁国呢个地方。
  作为鲁国真正嘅话事人,季康子畀贼仔嘅问题搞到好闭翳,佢谂住要根治呢个问题,就揾阿孔Sir度桥……咪住,如果季康子穿越未来,揾我哋度桥,我哋应该点答佢?
  曾经受过“阶级斗争教育”嘅我,可能会噉答佢:“对待盗贼要像秋风扫落叶般无情!两个字:严打!重拳出击,才能搞好治安!”
  研究经济学、社会学嘅专家,可能会话:“仓廪实而知礼节。偷盗源于贫穷,发展经济,才能从根本上减少犯罪。”
  发展经济、打击犯罪,呢两招,可以讲系软硬兼施,亦叫做“胡萝卜加棒子”,做得好嘅话,我相信,肯定系可以减少犯罪、“天下少贼”嘎。
  但系,点解孔Sir嘅答案系:“苟子之不欲,虽赏之不窃”?
  兜兜转转,其实重系上一Part讲过嘅“上梁不歪下梁正”嘅问题。
  喺一个社会入边,咪话资源贫乏,就算几富足都好,如果啲执政者、啲做官嘅,净系识得个“捞”字,贪得无厌,噉再多嘅社会财富,都唔够佢哋搜刮。上边做得初一,下边就做得十五,贪腐嘅风气就会影响到成个社会。喺呢种情况底下,嗰啲冇能力同人哋竞争,又想得到更多财富嘅人,点算好呢?梗系去偷、去抢喇。相反,如果啲做官嘅自己冇贪欲,公正廉明,社会分配公平,下边嘅人就唔敢乱噉嚟——呢个时候,你同啲百姓讲:偷嘢有奖!佢哋都唔会去偷嘢嘎(当然喇,好似辽宁四平嗰位“贼仔部长”于海滨,将抢嘢当成业余爱好,噉就点都冇计喇)。
  系噉话,治安问题嘅根源,要睇执政者系咪清心寡欲。但系,“贪欲”系人嘅天性,要抑制呢种天性,靠啲乜?靠圣人嘅教诲?靠官员嘅自我修养?冇用嘎。靠得住嘅,始终都系呢两个字:制度。    (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(268)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017