注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

11·18 踏着先×的足迹前进(栋笃论语·先进第十一)  

2008-10-18 02:31:15|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子张问善人之道,子曰:“不践迹,亦不入于室。”

  【译文】子张问善人应该点做,孔子话:“唔跟住前人嘅脚步走嘅话,亦就唔能够达到圣人嘅境界。”

  【栋笃】首先要知道嘅系,“善人”,唔系我哋而家讲嘅所谓“善长仁翁”。善人,朱熹嘅解释,系“质美而未学者也”,即系一嚿未经雕琢嘅璞玉,本质系好嘎,就算冇经过打磨,亦唔会变成一嚿顽石。又有人话,呢个“善”字,动词嚟嘎,善人之道,即系令到一个人向善嘅方法。
  话之呢个“善人”系名词又好,动词又好,重点喺呢个“道”字上边。践迹,即系按照前人规划好嘅路线,行佢哋行过嘅路——用而家嘅话嚟讲,就叫做“踏着先贤的足迹前进”喇。如果唔噉样做嘅话,会点呢?噉就虽然有美质,亦会好似子路一样,就算能够“升堂”,亦未能够“入室”——即未能够达到圣人嘅境界。
  噉样系咪好可惜啊?
  但系,人生步步都墨守成规就啱咩?每行一步,都系人哋规划好嘅,噉有咩意思啊?冇突破、冇创新、冇披荆斩棘开辟新道路,又点可能有人类文明嘅今日?冇错,打基础嘅时候,系要“践迹”,有咗扎实嘅基础,就要考虑点样开创自己嘅新天地喇。就好似练书法噉,一开始,梗系要“临帖”喇,到咗差唔多嘅时候,就要“出帖”,写出自己嘅风格。唔系嘅话,写得再好,都永远只系一个模仿高手,成唔到一个真正嘅书法家。
  系噉话,“践迹”,系人生道路嘅必要条件之一,但唔系唯一。记住,爱迪生就系因为“不践迹”,先能够发明电灯嘎。如果个个都“践迹”,人类世界,而家,重可能喺黑暗之中摸索紧。    (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(172)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017