注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·22 后生可畏(栋笃论语·子罕第九)  

2008-09-02 16:13:17|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“后生可畏,焉知来者之不如今也?四十、五十而无闻焉,斯亦不足畏也已。”

  【译文】孔子话:“后生仔系值得敬畏嘎,点知佢哋将来嘅成就就不如我哋嘅今日呢?一个人到咗四五十岁重未明白道理,噉先至系未够班嘎。”

  【栋笃】毛泽东一世人都好憎孔子,但系,佢讲过嘅说话入边,有一啲又系同孔子嘅意思不谋而合嘎。比如,喺1957年,毛泽东喺莫斯科大学同啲中国留学生就讲过一段好出名嘅说话:“世界是你们的,也是我们的,但是归根结底是你们的。你们青年人朝气蓬勃,正在兴旺时期,好像早晨八九点钟的太阳。希望寄托在你们身上。”
    呢句说话,同今日我哋要学习嘅孔Sir语录,系咪好相似?“后生可畏”、“未来是属于青年人的”,呢啲系孔子同埋毛泽东嘅共识,亦都系人类社会嘅共识。几千年嚟,人类文明不断噉进步,直到今日取得咁辉煌嘅成就,亦都证明咗“长江后浪推前浪”系历史规律,势不可挡。睇唔起后生仔,就系睇唔起我哋嘅未来。
    梗系喇,“反方”嘅意见,亦都有唔少,比较出名嘅话,比如:“嘴上无毛,办事不牢”;“姜还是老的辣”;“我食过嘅盐比你食过嘅饭重多”,等等。呢啲话,亦都唔系无厘头嘅说话,关键词,就系“经验”。老人家经历过嘅嘢多,经验就多,后生仔经验不足,又好容易就心浮气躁,做嘢少咗耐心,“办事不牢”一啲都唔出奇嘎。
    呢啲,其实系一个事物嘅两面,系对立统一嘎。后生仔劲头十足,热情十足,方向啱嘅话,就效率十足。方向要啱,就要多同啲经验十足嘅老人家请教,避免行差踏错。一个人,如果过咗“后生可畏”嘅阶段,四五十岁重唔明白道理,重跟住人哋喺度扮“愤青”,噉就“不足畏”喇。
    同样嘅承认“后生可畏”,不过毛泽东同埋孔Sir嘅做法,就零舍唔同喇。孔Sir睇到后生可畏,所以佢尽自己嘅能力去引导佢哋,令到佢哋“有闻”。所以,佢有弟子三千,七十二贤,流芳百世。毛泽东就利用“后生可畏”嘅特点,煽动佢哋当“红卫兵”,做权力斗争嘅工具,展开轰轰烈烈嘅大革命、大破坏。等到后尾形势不可收拾,全国畀啲“后生”搞到乱晒大龙,“后生”不再“可畏”,而系“可怕”,毛泽东又下达咗“知识青年到农村去,接受贫下中农的再教育,很有必要”嘅指示,将千几万“后生”赶落农村,咪畀佢哋继续搞搞阵……
    呢个时候,啲曾经“可畏”嘅后生,先至知道,咩叫“姜还是老的辣”喇。

  评论这张
 
阅读(164)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017