注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·21 有姿势,冇实际(栋笃论语·子罕第九)  

2008-09-01 21:31:17|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“苗而不秀者有矣夫!秀而不实者有矣夫!”

  【译文】孔子话:“有谷物发咗苗但系冇吐穗嘅!亦有吐咗穗但系唔结果嘅!”

  【栋笃】以前嘅小学语文课本入边,有一篇好出名嘅文章,系现代散文家许地山写嘅,个名叫做《落花生》。如果大家记忆力同我一样好嘅话,就会记得,呢篇文章系以前好兴嘅乜乜“托物咏志”嘅典型散文。文章入边写咗一家人种花生、收花生、倾花生嘅经过,最后借“父亲”嘅话“所以你们要像花生,它虽然不好看,可是很有用,不是外表好看而没有实用的东西”嚟点明中心思想:“人要做有用的人,不要做只讲体面,而对别人没有好处的人了。”细个嗰阵我谂唔明:人点解唔可以又好睇又有用呢?点解一定要“不好看,可是很有用”呢?个语文老师又点解每日都要精心打扮先至嚟教我哋呢?
  咁多点解,嗰时唔够胆问老师,而家唔使问,相信大家都有一个共同嘅价值观:人,一定要做有用嘅人。好唔好睇,先天决定。至于后天扮靓,好多时候,系社交礼貌嘅需要,着靓衫,化靓妆,要尊重每一个人嘅选择,唔可以一味强求。喺竞争激烈嘅现代社会,好似花生噉,“矮矮地长在地上,等到成熟了,也不能立刻分辨出来它有没有果实,必须挖出来才知道”,又系唔得嘎。好似诸葛亮、姜子牙噉匿埋喺山林之间,等人哋嚟“挖”嘅时代,已经一去不复返喇。你要喺呢个社会生存,就要学识主动出击,将自己嘅“秀”、自己嘅“实”Shou出来,畀人睇到,先至能够发挥潜能,造福社会。
  孔Sir讲嘅呢句说话,亦都系“借物示警”:人,唔好以净系识得做“秀”,而一点“实”力都冇。“向花生学习”嘅观点要重新检讨,但系,对“苗而不秀”、“秀而不实”嘅警惕,系永远都唔会过时嘎。特别系而家嘅大学生,唔使担心佢哋会“向花生学习”,要担心嘅系“苗而不秀”、“秀而不实”:第啲唔讲,每年毕业季节一到,有几个学生系自己认真准备写论文,又有几个学生系喺网上“揾”论文应付过关,然后将精力放喺做精美嘅简历、影靓“艺术相”上边?
  有矣夫,有矣夫!成语叫做“华而不实”,俗语就叫做“有姿势,冇实际”喇。

  评论这张
 
阅读(255)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017