注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·19、20 孔子再赞颜回(栋笃论语·子罕第九)  

2008-09-01 16:29:17|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“语之而不惰者,其回也与!”
  子谓颜回,曰:“惜乎!吾见其进也,未见其止也。”

  【译文】孔子话:“同佢讲解咗,就唔会松懈、懒惰嘅,就得颜回一个啫!”
  孔子讲到颜回,就噉话:“好可惜啊!我见佢一直奋力向前,就未见过佢停低落嚟㖞。”

  【栋笃】上一Part,孔Sir教育我哋,学习贵在坚持,唔可以功亏一篑。呢一Part,佢就畀咗我们一个榜样:颜回。
  我哋以前讲过,颜回()系孔Sir最得意嘅学生,可惜后生生就死咗,令到孔Sir肉赤到咩噉。无论喺颜回在世嗰阵,定系死咗之后,孔Sir周不时都会喺其他学生面前赞下佢,要啲学生以颜回做榜样,向佢学习嘎。所以,喺孔Sir口中,我哋知道咗颜回点解咁叻。
  “语之而不惰”,“见其进未见其止”,其实差唔多一样嘅优点:就系对学习持之以恒。语,即系讲解、传授知识。颜回得到新知识之后,举一反三,触类旁通,身体力行,一啲都唔松懈。所以,孔Sir话佢“进而不止”。
  “惜乎”嘅言下之意,即系颜回之后,再也冇人做得到噉喇,所以就好可惜。本来,作为一个阿Sir,赞一个叻嘅学生系好正常嘎。之不过,“赞”入边,重要加个“惜”,噉就有踩低第啲学生之嫌喇。现代教育理论话畀我哋知,对学生要一视同仁,多加鼓励。托高一个,踩低一群嘅做法,系唔要得嘎。
  譬如你读紧研或读紧博,你导师成日喺你耳边话:“哇,我上一届带嘅嗰个某某,不知几叻,不知几犀利!睇下你哋,真系一蟹不如一蟹!”不知你会点谂呢?  (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(283)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017