注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·16 逝者如斯(栋笃论语·子罕第九)  

2008-08-28 01:40:19|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

    【原文子在川上曰:“逝者如斯夫!不舍昼夜。”

    【译文】孔子企喺河岸上边(睇住啲流水)话:“时间嘅流逝就好似噉啊,日夜不停嘎!”

    【栋笃】“曾经有一份至真嘅爱情摆喺我面前,我冇珍惜。到冇咗嘅时候,先至后悔莫及。尘世间最痛苦莫过于此……如果个天可以畀个机会我返转头嘅话,我会同个女仔讲三个字:我爱你。如果系都要喺呢份爱加上一个期限,我希望系……一万年!
    孔夫子喺东流水面前有唏嘘,周星驰喺西游记入边无厘头——嗱,唔系我九唔搭八乱噏廿四,系因为,孔Sir嘅话,同埋圣尊宝嘅台词,话之真感慨定假后悔,都包含住一个真理:时间,系世间最无情嘅嘢嚟嘎。
    俗语有讲,光阴似箭,日月如梭。系讲时间嘅快,如箭如梭,眨下眼就过去。但系,谂真啲嘅话,箭射得再快,再远,都系有终点嘎;梭呢,喺织布嘅时候,系不停噉往返嘎——所以,用箭用梭嚟比喻时间,都唔系几恰当。
    只有流水。
    冇错喇,只有流水,先至系日夜不停噉往东逝去,个天,系唔会畀机会佢“返转头”嘎。所以,孔Sir见到东逝嘅流水,先至有咁深嘅感叹。
    感叹啲乜?感叹光阴无情,时不我待。孔Sir奋斗一生,天下依然礼崩乐坏,回到西周盛世嘅愿景,依然遥遥无期。而此身经已老咗,想梦下周公,都已经“和梦也,新来不做”。真系“尘世间最痛苦莫过于此”喇……
    由自身嘅经历谂起,孔Sir重感叹天命嘅不可违,亦好似流水噉。世间万物,不停噉运动、变化,后人称之为“历史规律”嘅嘢,亦都系不以人嘅意志为转移,“不舍昼夜”噉向前发展嘎,再大嘅拦路石,都会畀冲走。所谓嘅“中流砥柱”,都已经畀历史证明,只不过系挡车嘅螳臂。孙中山讲,“世界潮流浩浩荡荡,顺之则昌,逆之则亡”,都系一样嘅意思。
    《论语》入边,最哲学、最令人唏嘘嘅感叹,真系“千古一叹”喇。  (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(279)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017