注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·14 音乐也要拨乱反正(栋笃论语·子罕第九)  

2008-08-27 02:16:19|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“吾自卫反鲁,然后乐正,雅颂各得其所。”

  【译文】孔子话:“我从卫国返到嚟鲁国,将音乐进行整理、规范,《雅》、《颂》先至各就各位。”

  【栋笃】“吾自卫反鲁”,呢个“反”字,同“返”,“我从卫国返到嚟鲁国”嘅意思,千祈唔好理解为“我为了自卫,所以反击鲁国”啊,否则就系政治问题喇 闭嘴 虽然鲁国上下对孔Sir嘛嘛哋,唔用佢嘅施政方针,搞到佢要逃亡海外十几年,但系孔Sir不嬲都系“我爱这个国家,不管这个国家爱不爱我”嘎,所以佢四围撞板,最后重系返到嚟鲁国。
    孔Sir离开咗鲁国十几年,就好似只丧家狗噉,好阴功嘎。而鲁国冇咗孔Sir喺度牙斩斩噉话呢个失礼、嗰个僭越,就更加“礼崩乐坏”喇。所以,孔Sir返到嚟,就将佢输唔出去嘅“价值观”整个“出口转内销”,拗正呢个,规范嗰个。
    音乐,就系孔Sir要“正”嘅一个重要主题。嗰时嘅“乐”,同“礼”连埋一齐,一样重要。祭祀奏咩音乐、国宴奏咩音乐、国庆、国丧奏咩音乐,一啲都唔可以求其。“乐”坏咗、乱咗,“礼”就跟埋坏咗,乱咗。所以,孔Sir嘅“正乐”,其实系为咗“正礼”。
    乐正咗,《雅》、《颂》就“各得其所”。“雅”、“颂”系《诗经》嘅组成部分,诗乐一体,“雅”一般喺宫廷宴会或朝会嘅时候演奏,“颂”应该喺宗庙祭祀嘅时候演奏,各得其所,先至可以体现一个“礼仪之邦”嘅风范。
    其实“正乐”呢单嘢,就算喺呢个好兴“恶搞”嘅时代,有啲场合都系唔搞得嘎。唔信,你够胆喺人哋嘅婚礼上边放首哀乐试下……

  评论这张
 
阅读(112)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017