注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·4 孔子“四不”(栋笃论语·子罕第九)  

2008-08-17 04:41:19|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子绝四:毋意,毋必,毋固,毋我。

  【译文】孔子戒除咗四种品性:不主观臆测,不独断专行,不固执己见,不自以为是。

  【栋笃】冇偈喇,呢个时候,我重系觉得,用国语嚟翻译孔Sir嘅“四不”,比白话容易啲,大家就下听喇。
  “子绝四:毋意,毋必,毋固,毋我。”加加埋埋十一个字,决绝、坚定、干净利落,胜过长篇大论——呢啲,就系《论语》嘅艺术魅力喇。
  意、必、固、我——臆测、独断、固执、自我,其实都有一个共同点,就系以“我”为中心,唔理客观事实,唔听人哋嘅意见,死牛一便颈,天大地大我最巴闭。
  一般嚟讲,边啲人容易会有噉嘅性格同埋行为呢?其实就系嗰啲有话事权或者话语权嘅政治领袖、学术权威喇。开讲有话,“绝对权力导致绝对腐败”,其实绝对权力重会导致绝对自我嘎。有权力嘅人,如果可以做到好似孔Sir噉“绝四”,噉就益咗下属、益咗自己,一天光晒喇。
  但系人性呢味嘢,的确系好难讲。就算系孔Sir本人,喺布道嘅时候,讲到佢认为系“绝对真理”嘅仁道,佢多多少少都会“意、必、固、我”嘎(比如“民可使由之,不可使知之”咁绝对嘅话)。呢啲就叫做“讲就天下无敌,做就有心无力”喇。“虎照门”搞到而家成半年,点解重未有结果?咪就因为嗰啲人为咗既得利益,独断专行、固执己见、唯我独尊啰。所以,现代嘅民主制度设计,就系本着“人是靠不住的”呢个原则,选民用手中嘅选票将监督权发挥到最大限度,防止啲话事人有独裁嘅机会。
  所以,讲到底,道德只可以用嚟自律,要保证执行,重系要靠制度。冇制度保障,圣人都靠唔住喇。

  评论这张
 
阅读(270)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017