注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·3 礼多礼少(栋笃论语·子罕第九)  

2008-08-13 23:24:19|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“麻冕,礼也。今也纯,俭,吾从众。拜下,礼也。今拜乎上,泰也。虽违众,吾从下。”

  【译文】孔子话:“用细麻布嚟做礼帽,呢啲系礼制嘅要求嚟嘎。而家大家都用丝嚟织礼帽,噉样可以悭啲,我都跟住噉做。臣子见君主,要喺堂下跪拜,上咗堂,再拜见一次。而家直接就喺堂上边拜见,噉样系好傲慢嘅。虽然违背大家嘅做法,我重系要喺堂下边跪拜先。”

  【栋笃】依家潮流兴“公祭”,而且,公祭嘅阵仗,就越搞越大。黄帝、孔子呢啲人物就唔使讲喇,国家级公祭嚟嘎,喐下就几千万,甚至乎上亿,重有国家级领导人出面添。除咗呢啲“别无分店”嘅大人物,所在地不明嘅神话人物,就有唔少地方争住要“祭”喇。第啲唔讲,旧年,湖北十堰、河北涉县、甘肃天水、山西长治等地,就纷纷举行过“公祭女娲”嘅活动。
  地方进行“公祭”竞争系为咗乜?重使问咩,所谓“公祭搭台,经济唱戏”啫。为咗钱,纸虎都可以当真虎,求其揾一个历史人物出嚟公祭,啲企业唔敢唔出钱,吸引咗眼球,招商引资,GDP上升咗,啲官员就有咗政绩,话之嗰个历史人物究竟系做乜嘎。照噉落去,冇几耐,边个地方话要公祭西门庆或者潘金莲,都系一啲都唔出奇嘎。
  表面上睇,公祭系一种“礼”。噉祭礼嘅实质系乜?就系追思、敬畏之心。最注重“礼”嘅孔Sir,有时喺礼嘅形式上边,都系悭得就悭嘎。本来,参加祭礼嘅人戴嘅礼帽,应该系用细麻绳嚟织嘎。当时嘅要求,要用两千几条嘅细麻绳织出两尺二嘅细麻布,先至够密实。不过噉样系好鬼死麻烦嘎,所以有人就用丝帛嚟代替,噉样悭时悭力又悭钱。喺呢方面,孔Sir嘅态度系“吾从众”。不过,拜见君主嘅礼节,喺堂下跪拜咗先上堂拜见,孔Sir就一啲都唔悭得喇,因为佢认为,礼节悭咗,即系对君主嘅藐视。所以,“虽违众,吾从下。”
  最注重礼制嘅孔Sir,喺礼嘅变通上边,可以“从众”,亦会“违众”。关键嘅一点,就系礼嘅实质唔可以变。而家遍及神州大地嘅“公祭”活动,使嘅系纳税人嘅钱,但系就从嚟未听过纳税人嘅意见,都唔知系“从众”定系“违众”。讲到祭礼嘅实质,又有几个官员知道?

  评论这张
 
阅读(162)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017