注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

9·2 博学而无所成名(栋笃论语·子罕第九)  

2008-08-13 03:38:19|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文达巷党人曰:“大哉孔子!博学而无所成名。”子闻之,谓门弟子曰:“吾何执?执御乎?执射乎?吾执御矣!”

  【译文】达巷党人话:“伟大啊孔子!佢咁博学,又冇边一项系最出名嘎。”孔子听到,就同啲学生讲:“我搞边科呢?揸车?定系射箭?我重系拣揸车喇。”

  【栋笃】啦啦啦,听讲喺奥运会开幕式方案讨论会上边,好多人嘈喧巴闭,纷纷话要“抬出孔子”,因为佢系中华文化嘅代表人物喎。总导演、达巷党/员阿艺谋就话:“好巴闭啊孔子!佢唔系嗰种识少少、扮代表嘅名人,佢真系好博学嘎!不过,呢个系奥运会嚟,喺体育项目方面,就唔知孔子边个项目叻啲。”当日,讨论会嘅内容传到咗孔Sir嘅耳仔入边,孔Sir就同啲徒弟仔话:“嗰个导演,个名叫咩‘艺谋’,佢拣人梗系要喺‘艺’呢方面去‘谋’喇。礼、乐、射、御、书、数六艺,你话我参加边一项好啲?揸车,定系射击?我睇,重系揸车稳阵啲。”
(以上内容,摘自“不学无术超男”子野的《Q版论语》,以下是相关问题:)
  1.虽然是Q版,但以上内容仍然存在着知识性硬伤,请你指出来并改正;
  2.请你说说,孔子为什么要“执御”?
  3.你对此类恶搞经典的态度是怎么样的?
参考答案:
  1.“达巷党”唔系咩党派,黐线。嗰时五百家为一党,就好似乡、村噉;达巷,系地名嚟嘎。
  2.孔Sir话“吾执御矣”,系表示谦虚。因为,礼、乐、射、御、书、数六艺入边,射、御系档次最低嘅,又因为“御”系为人哋驾驶马车,家奴嚟嘎,所以佢听到达巷党人噉赞佢,就谦虚噉话:“你话我精通边一科好啲?揸车,定系射箭?我就拣揸车得喇。”
  3.我嘅态度系:坚决反对恶搞,誓死捍卫国学!

  评论这张
 
阅读(289)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017