注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

8·14 雅俗交响(栋笃论语·泰伯第八)  

2008-07-29 00:47:21|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“师挚之始,关雎之乱,洋洋乎盈耳哉!”

  【译文】师挚,系鲁国嘅乐师,名挚;关雎,《诗经》入边《南风·周南》嘅第一章,就系我哋最熟嘅嗰首“关关雎鸠,在河之洲。窈窕淑女,君子好逑”。乱,千祈唔好理解为“关雎好淫乱”啊,“乱”系乐曲结束嘅意思。
  孔子话:“从师挚演奏开始,直到将《关雎》奏完,耳仔入边都系壮观美妙嘅音乐啊!”

  【栋笃】其实冇咩,就系孔Sir嘅又一篇乐评。孔Sir写乐评,一般都系以赞为主。讲到赞,佢听咗韶乐之后嘅“三月不知肉味”简洁、生动,要几夸张有几夸张,简直就系“史上最牛的乐评”喇,甚至两千几年过去,边个乐评人对边首乐曲再点样“恶毒吹捧”,同孔Sir都系冇得比嘎。
  值得讲多句嘅系,从“洋洋乎盈耳哉”呢句乐评入边,我哋可以了解到,《关雎》呢首本来系“下里巴人”嘅民歌,配上咗大师嘅音乐,就成为咗“阳春白雪”嘅艺术作品,令到孔Sir赞不绝口(就好似张学友+香港管弦乐团)。而家睇嚟,“关关雎鸠,在河之洲”所运用嘅艺术手法,其实同“亲爱的,你慢慢飞”系差唔多嘎,都系所在时代嘅民间语文。但系,点解“两只雎鸠”就好“高雅”,“两只蝴蝶”就好“恶俗”呢?
  好彩,当时编选《诗经》嘅孔Sir,冇好似而家嘅“老艺术家”噉,将呢啲民间流行歌曲睇成乜乜“恶俗歌曲”,呼吁将呢啲作品冚棒唥封杀。唔系嘅话,我哋而家就欣赏唔到呢啲“高雅诗歌”喇。

  评论这张
 
阅读(151)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017