注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

8·11 才美难敌骄吝(栋笃论语·泰伯第八)  

2008-07-09 01:15:21|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“如有周公之才之美,使骄且吝,其余不足观也已。”

  【译文】孔子话:“如果有人具备咗好似周公咁巴闭嘅才能,但系又骄傲又悭皮,剩低嗰啲,就冇咩值得睇嘅喇。”

  【栋笃】嗱,孔Sir又赞佢偶像周公喇,不愧系一个忠实嘅“粥粉”(周公嘅粉丝)嚟嘎。
  不过,今次孔Sir嘅赞,系为咗弹。弹咩人?就系嗰啲“骄且吝”嘅人喇。周公旦,我讲咗好多次,佢系周文王嘅仔,周武王嘅细佬。武王伐纣嘅时候,周公尽力撑佢,开创咗周朝八百年基业。武王揸住碌棍做咗话事人,周公继续撑落去。后尾武王瓜咗,周公系有机会做话事人嘅,因为当时嘅王位有“兄终弟及”嘅不成文规定。但系,周公选择咗继续做“二把手”,为武王嘅仔成王“摄政”,重制礼作乐,帮成王将天下打理得妥妥帖帖,令到西周成为咗孔Sir心目中嘅“终极理想国”。
  周公才华爆棚,梗系唔使讲喇。但系,孔Sir最妥佢嘅,系佢谦逊同埋心怀宽广嘅美德:周公曾经自己讲过,佢“一沐三握发,一饭三吐哺,犹恐失天下之贤”。咩意思?嗰时嘅人,话之男定女,头发都系好长嘎,周公喺冲凉嘅时候,有人嚟自荐,佢即刻揸住湿纳纳嘅头发,从浴室度出来接见,搞掂之后再入去冲过;食饭嘅时候都系噉,佢几次将嚟唔切吞落去嘅肉吐出来,出去接见咗贤人,再继续食饭。佢噉做嘅目的,就系惊错失咗天下嘅叻人。
  周公呢两种美德嘅反面,就系“骄且吝”喇。所以孔Sir先至噉话,如果一个人又骄傲又悭皮嘅话,就算佢同周公一样咁叻,都冇咩巴闭嘎啫。
  但系,人性呢味嘢,真系好难讲。人叻,就容易骄傲;人一骄傲,就容易小气、悭皮,心胸窄。朱熹系噉讲嘎:“骄者吝之枝叶,吝者骄之本根。故尝验之天下之人,未有骄而不吝,吝而不骄者也。”即系话,自骄嘅人肯定悭皮,悭皮嘅人肯定自骄,就好似树根同树枝一样。能够“才美而不骄吝”嘅人,真系少之又少。
  普通人系噉,好似周公噉样“一人之下,万人之上”嘅人,重可以保持谦逊、慷慨嘅美德,就更加系国宝喇。而家,咪话咩厅部级高官,就算系一个镇长、一个村官,喺老百姓面前,嗰份趾高气扬,我哋都见怪不怪喇,“市长是你想见就能见的吗”?呢句说话,相信大家耳熟能详。讲到悭,好多官员,确实系够悭嘎喇——当然,唔系佢哋自己嘅钱,就一啲都唔悭,一餐饭就可以畀一个农民食足一年喇。噉佢哋系点悭嘎?重使讲咩,睇下佢哋系点拖欠教师工资咪得啰……咔咔。

  评论这张
 
阅读(133)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017