注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

8·10 官逼民反(栋笃论语·泰伯第八)  

2008-07-04 01:24:21|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“好勇疾贫,乱也。人而不仁,疾之已甚,乱也。”

  【译文】疾,憎恨噉解。
  孔子话:“钟意勇敢又至憎贫穷嘅人,就容易作乱。对于冇仁德嘅人,社会过分憎佢,佢亦容易作乱。”

  【栋笃】本来,“疾贫”系人嘅天性。除咗嗰啲为终极理想而选择苦修嘅宗教人士,几乎所有嘅人,都想发达,想过上富足嘅日子。“好勇”,本来亦系人类嘅天性,因为呢啲系生存嘅必要——原始人如果唔够勇,点可能喺恶劣嘅自然环境中生存落嚟?所以,“勇敢”呢个词,不嬲都系一个褒义词嚟嘎。但系,点解“好勇疾贫”就会作乱呢?
  其实,孔Sir嘅逻辑好容易理解:一个唔怕死嘅穷人,实会通过暴力手段去解决生活问题。噉样嘅人越多,社会就会乱晒大龙喇。
  孔Sir嘅话,听起身好似有道理,但系,再谂多阵,我哋就会发现问题喇:穷人勇敢去改变生活,创造幸福,就一定要“乱”咩?历史上好多造反嘅穷人,佢哋嘅勇敢、唔怕死,系天生嘅咩?如果唔系,究竟系咩引致呢啲本来守本分嘅人民连命都唔要呢?
  答案好简单,就系:官逼民乱。贫穷唔系“乱”嘅根源,社会分配不公先至系。俗语有讲,有头发边个想做癞痢?喺一个公平竞争、机会均等嘅社会入边,就算有穷人想“乱”,绝大部分人都唔会跟风嘅。
  噉样谂就清楚喇,孔Sir呢一句说话,其实亦都系同啲统治者讲嘅。但系,通过以上分析,我就觉得佢讲少咗两个字,应该噉讲至啱:“好勇疾贫,不平则乱。”
  唔单止官会逼民乱,民亦都会逼民乱。点样“逼”?就系“疾之已甚”喇。对一个不仁之人,社会过分憎佢、孤立佢、疏离佢,就会将佢逼上绝路。所以,点样对待身边一啲品行不端嘅人,点样对待刑满释放嘅人员,永远都系全社会需要注意嘅问题。咪唔记得,马加爵杀人,其中有一个原因,就系佢因为少少“不仁”嘅行为,就畀啲同学“疾之已甚”,先至决定报复杀人嘎。重有,唔少“二进宫”嘅违法犯罪分子,都系因为出狱之后,喺社会上边畀人“疾之已甚”,社会唔肯畀条路行,先至会再次犯罪嘎。
  总之一句话:要想有一个真正和谐嘅社会,从根本上解决分配不公嘅问题,先至系治本之道。

  评论这张
 
阅读(145)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017