注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

8·6 君子不夺节(栋笃论语·泰伯第八)  

2008-06-22 01:40:21|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文曾子曰:“可以托六尺之孤,可以寄百里之命,临大节而不可夺也——君子人与?君子人也。”

  【译文】曾子话:“可以将细细个嘅国君委托畀佢,可以将国政交付畀佢,喺重大危机来临嗰阵,又唔会改变大节——噉样嘅人,系君子咩?冇错,绝对系君子嚟嘎。”

  【栋笃】读过《三国演义》,返转头再学习曾子呢句话,大家同我可能都觉得:曾子嘅话,直情就系一句预言。预咩言?咪就系诸葛亮啰。
  公元223年,喺彝陵之战中畀东吴嘅陆逊击败,心力交瘁嘅刘备,喺白帝城病死咗。临终之前,佢将诸葛亮叫埋床边,就话:“先生嘅才能一定能够完成统一大业。我个仔刘禅好软弱,先生,如果你觉得帮得,就帮喇,帮唔到,就取代佢算啦。”诸葛亮听咗,成身软晒,喊住噉话:“臣点敢唔尽力辅佐后主,以尽忠贞之节,死而后已呢!”刘备死咗之后,刘禅(阿斗)即位,诸葛亮“受命以来,夙夜忧叹,恐托付不效,以伤先帝之明”(《出师表》),殚精竭虑辅佐阿斗,真正做到“鞠躬尽瘁、死而后已”,留畀后人一个铮铮君子嘅形象。
  其实当时嘅形势,阿斗系出咗名嘅“烂泥扶唔上壁”,就算诸葛亮取而代之,都好少人会讲三讲四。不过佢冇噉做,就系唔想自己嘅“大节”有咩亏损,因为君权时代嘅所谓“大节”,就系“君君臣臣”、“君为臣纲”等等,无论啲帝王点烂都好,做臣子嘅,只有规劝(甚至死谏)、为佢执手尾先至系守本分。如果取而代之,就系乱臣贼子。
  不过史上最出名嘅托孤故仔,重系“程婴救孤”。呢个故仔发生喺曾子百年之后嘅晋景公时期,程婴为咗救畀奸臣冚家富贵嘅赵氏遗孤,将自己个仔条命都献咗出去。相信大家都好熟呢个古仔喇,我就费事讲多次。
  托六尺之孤、寄百里之命,民主时代,冇可能再发生噉嘅事。不过,我哋而家可以理解为“受人之托,忠人之事”,就系一种人人都可以做到嘅操守。讲到“临大节而不可夺”,亦都系“国败见忠奸”嘅事,升斗小民,平时能够做到“小节不亏”,都算系君子嚟喇。

  评论这张
 
阅读(149)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017