注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

8·3 战战兢兢,如履薄冰(栋笃论语·泰伯第八)  

2008-06-19 09:56:21|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文曾子有疾,召门弟子曰:“启予足,启予手!《诗》云:‘战战兢兢,如临深渊,如履薄冰。’而今而后,吾知免夫,小子!”

  【译文】曾子得咗重病,叫啲学生埋嚟,就话:“揭开被睇下我嘅脚、睇下我嘅手!《诗经》上边讲:‘战战兢兢,如临深渊,如履薄冰。’从今以后,我知我再唔使咁担心喇,僆仔!”

  【栋笃】几个月前,喺南京溧水,中建五局嘅工地,因为讨薪嘅纠纷,带工头何成波畀欠薪方雇嘅一帮凶手砍咗两刀,后嚟仲畀人拖走咗。另一个带工头王超就同啲打工仔跟埋去打探情况。点知,凶手见有人跟过嚟,拎起大刀就喺王超个头度劈落去。王超嘅左手一挡——从手腕开始,成只手畀人斩咗落嚟……
  到目前为止,有关方面对呢件事嘅处理,总算令人感到些少嘅安慰。但系,王超嘅遭遇,绝对唔系“极个别”嘅案例。一到年尾,我哋周不时都可以听到,打工仔辛苦成年,讨薪未果反而被打。仲有,除咗噉恶性嘅人为案件之外,畀机器切咗手指嘅工人仲有几多?据报道,第啲地方唔讲,就喺珠三角,一年,就有超过四万只手指畀机器切断!
  “身体发肤,受之父母,不敢毁伤。”呢句,系《孝经》上边嘅话。意思系,我哋周身嘅每一个器官、皮肤、毛发,冚棒唥都系父母畀我哋嘎,我哋唔可以令佢哋受到伤害,否则就系不孝。古人一世都好注意呢一点,因为古代有斩手斩脚、割鼻哥、甚至阉割嘅酷刑。一个人,如果犯咗法,畀人斩咗手或脚,除咗身体痛苦之外,仲要孭多一个“不孝”嘅罪名。所以,孔Sir嘅学生曾参临终之前,特别要佢嘅学生睇下,自己手足齐全,谂到成世人“战战兢兢,如临深渊,如履薄冰”噉保全自己嘅“身体发肤”,以后唔使再担心喇,曾子嘅万千感慨,确实令人唏嘘不已。
  但系,今时今日嘅中国,有钱嘅人,成日都对自己嘅身体唔满意,于是乎嘥咗大把钱去“查漏补缺”,切割、挖、填——主动授受“整刑”。整咗之后,又成日惊呢度冧咗、嗰度漏水,好多嘢唔敢食,好多地方唔敢喐,过嘅系“战战兢兢,如临深渊,如履薄冰”嘅日子。冇钱嘅人,就好似王超噉,辛辛苦苦去揾两餐饱,又唔知几时会得罪咗老细,畀人斩手,或者几时一个唔觉,畀机器切咗手指——过嘅,都系“战战兢兢,如临深渊,如履薄冰”嘅生活。
  但系,有钱人愿意“花钱找罪受”,我哋无谓喺度讲三讲四。我哋要问嘅系,穷人嘅呢种“战战兢兢”嘅生活,几时,先至可以讲声“吾知免夫”?

  评论这张
 
阅读(241)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017