注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐
GACHA精选

7·31 孔子唱k(栋笃论语·述而第七)  

2008-06-06 00:15:22|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子与人歌而善,必使反之,而后和之。

  【译文】孔子同人哋唱歌,如果觉得人哋唱得好,佢就要求人哋唱多次,然后就跟住一齐唱。

  【栋笃】撞到一句噉嘅说话,我笃喺度,真系唔知噏乜好。孔Sir同班老友去唱K,如果听到一个唱得好嘅,佢就要求嗰个人唱多次畀佢听,然后就跟住学唱——一件豆腐润咁大嘅事,纯粹就系孔Sir嘅日常小事嚟,我真系谂极都唔明,使乜记低喺“儒家圣经”入边畀后人学习啊?我同啲Friend去唱K都系噉嘎啦。
  仲记得喺几廿年前,喺嗰个“全民造神”嘅年代,最兴嘅就系“拔高”呢一招。只要系政治宣传嘅需要,“英雄人物”讲嘅嘢、做嘅嘢,几普通都好,都可以提炼出“意义”,畀全国人民学习。呢种“优良传统”,同儒家其实系关系密切嘎。比如,孔Sir唱K呢件事,朱熹就系噉擦鞋嘎:“此见圣人气象从容,诚意恳至,而其谦逊审密,不掩人善又如此。盖一事之微,而众善之集,有不可胜既者焉。”即系话,从呢件事,就睇得出孔圣人既有大家风范,又够虚心谦逊,唔会将人哋叻过佢嘅地方冚住晒!(等阵先,我睇下我心口度仲有冇位写多个“服”字……)用依家中小学语文老师教学生“概括中心思想”嘅方法,就应该系噉嘅:“这件事反映了孔子热爱音乐、好学、知礼的优秀品质。”
  讲下笑啫。其实呢单嘢同阿朱熹拉埋一齐讲,仲要闹多佢几句添。点解?喺孔Sir嘅儒家思想体系之中,礼、乐系同等重要嘎,佢心目中嘅理想社会,就系一个礼立乐兴嘅和谐社会。佢中意音乐,听到好嘅歌,就要学,甚至乎“三月不知肉味”,梗系一啲都唔出奇喇。但系,到咗孟子,就好少倾到音乐喇,再到朱熹为代表嘅“宋明理学”时代,就更加“执礼甚严”添——一方面,将孔Sir呢个“爱乐”嘅习惯“拔高”到“一事之微,而众善之集”;另一方面,又将音乐“付之于优伶狎客”,“遂令中国废歌,此程、朱之过也”(康有为语)。
  照噉睇嚟,上嗰排啲嘈喧巴闭话要封杀“恶俗”网络歌曲嘅“艺术家”,就似足啲“理学家”喇,咔咔。  (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(135)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017