注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

7·27 择善而从(栋笃论语·述而第七)  

2008-05-07 23:38:22|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“盖有不知而作之者,我无是也。多闻,择其善者而从之。多见而识之,知之次也。”

  【译文】孔子话:“世上大概有无知但够胆生造嘅人,我唔系噉嘅。平时听多啲,拣啲正确嘅嘢跟住去做;睇多啲,而且要记实,噉就系‘知’嘅顺序、过程喇。”

  【栋笃】其实喺7·19嗰一章里面,孔Sir就声明咗:“我非生而知之者,好古,敏以求之者也。”佢唔系天生就识嘢嘅人,系后天“敏而求之”得到广博嘅知识嘎。喺度,孔Sir再次声明,佢唔系“不知而作之者”。佢嘅知识,嚟自“多闻,多见”,唔系无端端就有嘎。
  所谓“不知而作之者”,就系嗰啲“识少少,扮代表”嘅人喇。关注文化新闻嘅朋友可能仲记得,旧年5月4号嗰晚,喺中央电视台嘅“青年歌手电视大奖赛”上边,做评委嘅“文化大师”余秋雨,点评歌手表现嘅时候,将孔Sir嗰句“知者乐水,仁者乐山”(6·23)入边嘅“乐”字(朱熹《论语集注》注“五教反”,普通话系yào,白话ngaau6,咬6,喜欢噉解),读成咗lè。节目啱啱播出,央视即刻就接到好多观众嘅来电,指出余大师嘅误读。但系,余大师回应呢件事嘅时候,就坚持自己冇错,因为“乐yào”系古音,佢话:“语言应该根据人们生活的实际发展来寻找它的支撑点,要用活的语言、通用的语言来激活传统语言。”但系,观众又指出,余大师读成语“杯水车薪”嘅时候,又将嗰个“车”读成古音jū,而唔系依家通用嘅“chē”。睇嚟,大师毕竟系大师,“古今通活”,同一个场合,一字古一字今,完全由得佢把口噏,真系令到你唔服都唔得。
  我哋啲升斗小民,点同大师比。所以,我哋喺求知嘅过程当中,就要“多闻,择其善而从之”。就好似孔Sir呢句说话最后嘅“知之次也”,有人翻译成“这是次一等的认知”,我对比咗好耐,仲系觉得李泽厚先生翻译嘅“这就是知的次序、过程”比较合理啲,所以就攞嚟用喇。

  评论这张
 
阅读(135)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017