注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

7·20 子不语(栋笃论语·述而第七)  

2008-04-17 18:41:24|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子不语怪、力、乱、神。

  【译文】孔子唔讲怪异、勇力、作乱、神鬼呢啲嘢。

  【栋笃】呢两年国内嘅书市,边种类型嘅书卖得最火?以易中天、于丹为代表嘅“百家讲坛”系列?No,系以《诛仙》系列为代表嘅“玄幻小说”同埋以《鬼吹灯》为代表嘅“盗墓小说”。喺世界图书市场,《哈6》英文版一起印就系吓死人嘅1600万册,而《魔戒三部曲》嘅系列喺全球销量近亿,翻译成近40种语言,仅次于《圣经》……
    呢啲最好卖嘅书,有咩共同点?概括起嚟就四个字:怪、力、乱、神。
    再讲电影。第啲唔讲,呢几年嚟,国内电影票房最高嘅系:1.《英雄》,2.5亿;2.《无极》,1.8亿;3.《功夫》,1.55亿。其中,《英雄》嘅主题系“力、乱”;《功夫》系“怪、力、乱”;《无极》就“怪、力、乱、神”冚棒唥齐晒。
    书本、电影,系人类文化艺术入边最有普遍性嘅领域。喺呢两个领域入边,“怪、力、乱、神”嘅大热,讲明啲乜?仲系钱穆讲得啱,“此四者人所爱言”——既然系“人所爱言”,当然亦都系“人所爱看”。人类嘅好奇心,左右咗市场嘅走向。
    噉点解“人所爱言”,偏偏孔Sir就“不语”呢?唔通孔Sir唔系人?罪过罪过,孔Sir梗系人,只不过佢唔系普通人,系“圣人”。朱熹讲咗喇,怪、力、乱,“非理之正”,所以圣人唔讲;鬼神呢味嘢,好似华南虎噉,究竟有冇,好难讲得清楚,孔圣人嘅态度,就系“敬而远之”,最多讲一声“鬼神嘅真假唔重要,保护祭祀礼仪先至系最重要嘎”。
    噉圣人讲啲乜啊?嗱,圣人唔讲怪,就讲“常”;唔讲力,就讲“德”;唔讲乱,就讲“治”;唔讲神,就讲“人”。即系话,常、德、治、人先至系“主旋律”,怪、力、乱、神,系“不和谐音符”,最好粒声都唔出。
    呢两千几年嚟,符合“主旋律”嘅书,梗系四书五经喇。今时今日,符合呢个条件嘅,书,可能就系《雷锋日记》,电影,就系《焦裕禄》喇。

  评论这张
 
阅读(173)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017