注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

7·4 孔子嘅休闲(栋笃论语·述而第七)  

2008-03-06 23:28:25|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子之燕居,申申如也,夭夭如也。

  【译文】燕居,即闲居,得闲冇事嘅时候;申申,个样好舒展嘅意思;夭夭,神色愉悦噉解。
  孔子喺屋企得闲冇事嘅时候,个样系好舒展嘎,神色系好愉悦嘎。

  【栋笃】嗱,一句笑话系噉讲嘅:样衰唔系你嘅错,出嚟吓人就系你唔啱嘞。讲老实话,孔Sir个样,照史书嘅记载睇嚟,系好肉酸嘎。好彩,佢畀佢嘅学生、支持佢或者反对佢嘅人留低嘅印象,一啲都冇“吓人”嘅感觉。点解呢?
  用依家嘅话嚟讲,孔Sir有“大家风范”。
  大家风范,唔单止系表现出“阿Sir”或者乜乜“大成至圣先师”应有嘅样——如果好似后世啲“道学家”噉,成日黑口黑面扮晒嘢噉,唔单止自己攰,喺佢周围嘅人,都会觉得攰嘎。噉所以,“大家”仲包括埋佢平时喺屋企、喺家人面前或者独居嘅时候,表现出嚟嘅嗰种舒展、怡然自乐嘅仪容。
  系咩令到人可以咁“申申如也”、“夭夭如也”呢?答案就系:心平气和。孔Sir后生嗰阵,系一个咩都睇唔顺眼嘅“愤青”,因为喺佢心目中,呢个世界简直世风日下、人心不古、礼崩乐坏,见到咩都有“是可忍孰不可忍”嘅愤怒。但系,“四十不惑”之后,人开始“知天命”,开始“耳顺”,开始识得点“忍”,好自然噉,内心就会逐渐归于平和。呢种平和,唔系话佢放弃咗恢复周礼嘅努力,而系知道咗“谋事在人,成事在天”,知道咗历史发展嘅规律,从一个向诸侯推销仁政嘅理想主义者,过渡到一个教书育人、传播文明嘅现实主义者。
  喺依家呢个竞争激烈嘅社会入边,现代人最缺乏嘅,就系呢种“申申如也,夭夭如也”嘅平和嘞。冇错,竞争使人进步,但亦都容易令到人心浮气躁。呢种心态,唔单止喺公司、喺社交场所、喺公众场合出现,亦都会带返屋企,就算喺独居嘅时候,亦都冇办法有一种平和嘅心境。最常见嘅“资讯焦虑症”呢一类心理问题,就系噉出现嘎。
  为自己嘅健康谂下,为社会嘅和谐谂下,读下《论语》,学下孔Sir嘞 微笑 

  评论这张
 
阅读(127)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017