注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

6·24 改革vs复辟  

2008-02-13 00:03:25|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“齐一变,至于鲁;鲁一变,至于道。”

  【译文】孔子话:“齐国若果变革,就可以达到鲁国噉样嘅礼仪之邦嘅水平;鲁国若果变革,就可以回复返周礼大行其道嘅盛世。”

  【栋笃】闲话休提,书接上一回:话说商朝末期,纣王无道。武王伐纣,兴周灭商。周朝分封诸侯,喺战争中度桥有功嘅姜太公分咗去齐国,为周朝定制礼乐嘅圣人周公旦嘅仔伯禽就分咗去鲁国。四百年之后,周天子一个比一个“烂泥扶唔上柄”,大佬失势,啲兄弟梗系自己执生嘞——诸侯纷争,历史进入咗春秋时期。
  喺诸侯嘅发展之中,齐国同鲁国,行嘅就系两条唔同嘅道路。齐国可能系继承咗开国之君姜太公“戈刀斧里面出政权”嘅优良传统,破坏礼乐,行上咗武力扩张嘅“军国主义”道路,齐恒公,卒之成为咗“春秋五霸”入边嘅大哥大。鲁国呢?佢嘅开国君主系孔Sir嘅偶像周公嘅仔,周公制礼作乐,一鸡死,一鸡鸣,子孙后代,保留咗最多嘅礼乐嘅嘢,情愿继续做一个“文明古国”,建设有鲁国特色嘅礼乐主义,仲成为咗“发展中国家”嘅发言人添。
  因为个个都谂住要攞到“碌棍”做话事人,抢地盘、开片嘅事就成日发生,“春秋无义战”,天下乱晒龙。我哋以前讲过,孔Sir嘅政治理想,就系返到西周初期嘅礼乐盛世。佢见到咁乱嘅局面,就写咗一篇《中国社会各诸侯分析》嘅文章,提出咗“乱则变、变则通”嘅思想。
  不过,孔Sir讲嘅“变”,唔系咩“改革开放”,而系全面复辟周礼。佢分析咗,因为齐、鲁两国行紧嘅路唔同,即使同样嘅“变”,达到嘅效果亦都系唔一样嘎。齐国“失道久矣”,一变,最多就可以达到鲁国嘅水平。鲁国就唔同嘞,因为保留咗最多嘅礼乐制度,只要统治者“端正思想”,决心复辟,“一夜回到旧社会()”,系完全有可能嘅事。孔Sir博晒命去周游列国,就系为咗劝嗰啲一心要做话事人嘅诸侯,唔好争嘞,恢复周礼,先至有和谐社会嘞。
  但系,孔Sir谂唔到嘅系,“历史潮流浩浩荡荡,顺者昌,逆者亡”,冇错,历史系不断噉变,但系呢种“变”,系向前发展,而唔系向后倒退。分久必合,合久必分,从春秋五霸到战国七雄再到秦统一六国,都系历史嘅发展规律喺度发生作用。
  所以,我哋就可以理解,点解孔Sir咁搏命周游列国,都冇人睬佢嘅——就比如话,依家治安系唔好,但系,叫你返去50年前嗰个“治安好好”嘅年代,你制唔制啊?    (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(113)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017