注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

6·19 正直与欺罔(栋笃论语·雍也第六)  

2008-01-28 00:32:27|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“人之生也直,罔之生也幸而免。”

  【译文】直,正直;罔,欺罔,唔正直;幸,侥幸;免,唔使畀灾祸所害。
  孔子话:“人生活喺呢个世上,靠嘅系正直;嗰啲唔正直嘅人,佢哋生活喺呢个世上,靠嘅系侥幸避开灾祸。”

  【栋笃】听住嘞,又一句劝世良言嚟嘎。人生在世,要好好噉过一世,靠嘅系咩?系正直。因为人系一种社会动物,每一个人,都唔系孤立存在嘅。你正直,佢正直,我正直,大家都正直,人祸梗系会消失,即使有咗天灾,大家都可以齐心合力,去战天斗地,维护自己嘅家园——噉样嘅社会,就系一个理想社会嘞。讲返转头,如果你“罔”,佢“罔”,我“罔”,大家都互相欺骗,尔虞我诈,勾心斗角,噉样嘅社会,直情就系地狱添,边个愿意生活喺噉样嘅社会入边啊?
  之不过,“理想社会”同埋“地狱式社会”,同我哋都有一段距离。现实世界入边,“直”嘅人固然唔少,“罔”嘅人,亦都有一定嘅比例。但系我哋睇到嘅,往往系正直嘅人生存得好艰难,欺罔嘅人反而活得潇洒——南京“彭宇案”嘅审判结果,再次畀咗我哋“千祈唔好做好人”嘅教训,噉又系点呢?
  孔Sir话畀我哋知,欺罔嘅人,佢哋嘅生存,靠嘅系侥幸。讲实话,彭宇案嘅真相我唔知,如果从网上一边倒嘅言论,同埋嗰个上庭作证嘅老伯喺案件判决之后嘅愤激言语,噉嗰个老太,就系一个“罔老太”,佢同佢嘅屋企人赢咗呢场官司,就系“幸而免”;而法官多次使用嘅“按常理推断”,就系建立于“人之生也罔”呢个基础上边嘅嘞(“彭宇案”相关报道见本报或网上系列新闻)。
  其实佛家嘅解释,就相对彻底啲,亦都更加“理想化”一啲。“善有善报,恶有恶报,不是不报,时候未到。”呢句说话大家都好熟嘞,欺罔嘅人一时活得潇洒——“时候未到”啫;有啲“罔人”成世都福禄寿全,真正系“冚家富贵”啵——下世会有报应嘎嘞。
  “但系佛祖啊,下世我睇唔到啵。”系噉嘅话,要保证“人之生也直”,要令到“罔之生难幸而免”,仲系需要一套完善嘅制度保障。噉样嘅制度,依家好似有,又好似冇……咔咔。    (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(272)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017