注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

5·25 孔子之所耻(栋笃论语·公冶长第五)  

2007-12-22 01:30:29|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“巧言、令色、足恭,左丘明耻之,丘也耻之;匿怨而友其人,左丘明耻之,丘亦耻之。”

  【译文】孔子话:“嘴甜舌滑、整色整水、过分恭顺,左丘明认为系可耻嘎,我亦都认为系可耻嘎;内心怨恨某一个人,表面就扮老友,左丘明认为系可耻嘎,我亦都认为系可耻嘎。”

  【栋笃】左丘明,咩人嚟嘎?佢就系同孔Sir同个时期嘅鲁国嘅左史官,我国第一部叙事详细、体系完整嘅编年史《左氏春秋》(《左传》),就系佢编写嘅。相传,另一部国学经典《国语》,亦都系佢嘅作品嚟嘎。但系,可能好多人都估唔到嘅系,噉样一个伟大嘅历史学家,点知系个盲公嚟嘎。
  喺孔Sir嘅心目中,左丘明都系一个地位崇高嘅人,所以,不嬲都自信爆棚嘅孔Sir,先至会因为自己同左丘明“同耻敌忾”而感到自豪。
  其实喺“学而第一”入边,孔Sir自己就讲过,“巧言令色,鲜矣仁”。今次加多个“足恭”(过分恭顺),其实都系差唔多同一个意思,呢度只不过系强调孔Sir同阿左生“同心同德”啫。凭大家嘅人生经验都知嘞,成日巧言令色嘅人,肯定系为咗达到边一种目的。讲到“匿怨而友其人”,就更加系一种虚伪嘅表现嘞,君子坦荡荡,爱憎分明,但系,若果内心怨恨某一个人,表面上就同佢老友鬼鬼噉,就更加系一种危险嘅人嘞。噉嘅人,左生“耻之”,孔Sir“耻之”,我哋,亦都应该系“耻之”嘎。
  不过,孔Sir噉样嘅讲法,就令到我谂起依家嘅“偶像崇拜”现象嘞。好多粉丝,都系以“爱偶像之所爱”、“憎偶像之所憎”为荣嘎。理解咗呢一层,对以下呢句说话,大家就唔系觉得出奇嘞:
  “呢种牌子嘅底裤,华仔中意着,我亦都中意着!”

  评论这张
 
阅读(138)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017