注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

5·23 不念旧恶(栋笃论语·公冶长第五)  

2007-12-20 01:09:29|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“伯夷、叔齐不念旧恶,怨是用希。”

  【译文】希,同“稀”,少嘅意思。
  孔子话:“伯夷、叔齐不念旧恶,所以,心中嘅怨恨就好少好少。”

  【栋笃】伯夷、叔齐呢两个人,系商朝嘅时候孤竹国君嘅两个仔。老窦死咗,佢哋就互相让位。后尾,佢哋听讲周文王系个圣人嚟嘎,就投奔到周。去到嗰阵,撞啱周武王伐纣,呢两兄弟就觉得,周武王讲极都系纣王嘅臣子,臣子伐君,点讲都系大逆不道嘅事。佢哋就死都“不食周粟”,匿埋喺首阳山上,一直到饿死。
  不念旧恶嘅人,心中就无怨无恨,冇咗心结,活得自在啲。“夫子之道,忠恕而已矣。”曾子虽然讲得唔够全面,但系,忠恕之道,的确系儒家思想入边一个好重要嘅内容。呢种思想,用依家嘅话嚟讲,就系“严以律己,宽以待人”嘞。依家成日讲咩和谐社会,点和谐啊?宽容,就系一个不可缺少嘅基本点嚟嘎。
  可惜,上世纪五十年代以后,我哋嘅意识形态,冚棒唥畀斗争哲学所统治。灌输畀全国人民嘅,一水都系咩“阶级仇、民族恨”,仲有就系最出名嘅“千万不要忘记阶级斗争”,喐下就“踏上一只脚,让他永世不得翻身”。喺呢种思想教育之下成长起嚟嘅人,漠视生命、不尊重人权,梗系一啲都唔出奇嘞。呢种思想发展到文革嗰阵,就登峰造极,终于造成咗千千万万嘅人嘅非正常死亡。直到依家,中国嘅发展,仲要不时噉为呢种“斗争哲学”付出代价,唔知要再过几多年,先至可以完完全全噉抛低佢。
  当然,我哋讲“宽恕之道”,唔系冇原则噉宽容一切。宽容,有时候仲系互动嘅,仲要睇下,对方值唔值得宽容。伤害咗你嘅人,若果真心悔改,噉宽容就系一种美德;若果佢哋一啲都唔认,仲要修改历史,你仲讲宽容,就系对自己嘅二次犯罪嘞。
  你话系咪?

  评论这张
 
阅读(104)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017