注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

5·21 愚不可及(栋笃论语·公冶长第五)  

2007-12-18 02:52:29|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“宁武子邦有道则知,邦无道则愚。其知可及也,其愚不可及也。”

  【译文】孔子话:“宁武子呢个人,喺国家有道嘅时候,佢就表现好聪明;喺国家无道嘅时候,佢就诈癫扮傻。佢嘅聪明,人哋系学得到嘅;佢嘅大智若愚,人哋就学唔到嘞。”

  【栋笃】宁武子,系卫国嘅大夫,姓宁,名俞,“武”系佢嘅谥号。《左传》入边记载,宁武子系一个文韬武略都好叻嘅人。喺佢执掌卫国大政嘅十几年里面,晋国多次准备侵略卫国,宁武子就发挥佢喺外交方面嘅聪明才智,保住咗卫国嘅安宁。
  邦有道则知(),一般人系可以做到嘅。点解?就因为,一个政治清明嘅国家,就一定系一个尊重知识、爱惜人才嘅国家。唐朝贞观年间,唐太宗开科取仕。睇到水蛇春咁长嘅排队考试嘅知识分子,李世民开心到咩噉,就噉话:“天下英雄,尽入吾觳中矣!”喺噉样嘅有道之邦,每个人都可以充分发挥自己嘅聪明才智,为国家尽心尽力嘅同时,又可以为自己搏到功名利禄。呢啲,就系孔Sir讲“其知可及也”嘅道理。但系,一个政治黑暗嘅国家,首先就系一个仇恨知识、扼杀人才嘅国家。喺噉样嘅国家入边,如果你仲系一个理想主义者,“明知不可为而为之”,谂住靠自己嘅智慧去扭转乾坤,噉最后一般都会惹嚟杀身之祸。而每一个知识分子畀消灭,卒之都系国家社会嘅损失。屈原,大家都熟嘎嘞,喺“邦无道”嘅时候,佢系“众人皆醉我独醒”——醒系醒咗,但最后亦都死咗,佢一心要保住嘅国家,亦都避免唔到畀人吞并嘅命运。
  “邦无道则愚”,就系喺国家无道嘅时候,唔会做出啲“鸡蛋碰石头”嘅傻事,亦唔会同流合污——最好嘅方法,就系诈癫扮傻,匿埋喺市井或山林之中,等候时机,等到“邦有道”嘅时候,再出山去施展自己嘅聪明才智。但系,噉样做,其实系好难嘎,所以,郑板桥话:“聪明难,糊涂更难,由聪明而转入糊涂,则难上加难。”  (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(131)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017