注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

5·14 子路有闻(栋笃论语·公冶长第五)  

2007-12-10 22:58:29|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子路有闻,未之能行,唯恐有闻。

  【译文】子路听到咩道理,如果佢仲未能够去实践嘅话,佢就好惊又听到新嘅道理。

  【栋笃】我听啲专家话过,科技越发达,物质越丰富,现代人嘅心理问题就越多。除咗比较流行嘅抑郁症之外,仲有一种好普遍嘅心理问题,就系焦虑症嘞。就业嘅压力、工作嘅压力、“新三座大山”嘅压力,造成咗越嚟越多嘅焦虑症患者。
  其中一种好典型嘅焦虑,就叫做“知识焦虑”。
  啱啱过去嘅二十世纪,系人类历史上嘅知识更新换代最快嘅世纪,新技术嘅出现,超过咗之前所有世纪嘅总和。特别系进入数字时代以嚟,“知识爆炸”嘅速度就更快嘞,患咗“知识焦虑”嘅人,亦就越嚟越多嘞。点解?惊已有嘅知识跟唔上时代、畀人抛离吖嘛。第啲唔讲,啲师奶最关心嘅美容产品,亦都系日新月异嘎。你赚够钱,学人哋买咩SK-Ⅱ,人哋开始打羊胎素嘞;你悭咗几个月家用去打人胎素,人哋开始食胎盘嘞;你存够钱、积够胆去食胎盘,人哋开始饮“乜乜”汤嘞……点跟啊?简直就系“美容有闻,未之能行,唯恐有闻”啦。
  噉睇嚟,畀孔Sir单打过“好勇过我,无所取材”嘅子路,反而系一个有现代意识嘅人。点解?因为“好勇”嘅人,一般都系性急嘅人,学文习礼,理论联系实际,系千古不变嘅真理。话之佢系知易行难定系知难行易,子路“闻”咗,就系一定要去实践嘎。但佢最惊嘅就系,佢都未嚟得切去实践新嘅理论,更新嘅知识,孔Sir又讲啲新料出嚟嘞,死啦,噉点算啊?可唔可以讲慢啲,留番小小时间畀我“学而时习之”啊?
  焦虑,就系噉样形成嘎。  (插图:老饼

  评论这张
 
阅读(284)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017