注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

4·6 我未见好仁者(栋笃论语·里仁第四)  

2007-08-27 21:44:35|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“我未见好仁者,恶不仁者。好仁者,无以尚之;恶不仁者,其为仁矣,不使不仁者加乎其身。有能一日用其力于仁矣乎?我未见力不足者。盖有之矣,我未之见也。”

  【译文】孔子话:“我未见过爱好仁德嘅人,同埋讨厌冇仁德嘅人。本身爱好仁德嘅人,梗係冇得顶嘞;而嗰啲讨厌冇仁德嘅人,佢自己嘅仁德,就係唔畀啲冇仁德嘅人或者事影响到。有冇人成日用佢嘅力量去实行仁德呢?反正我仲未见过唔够力嘅人。或者有,但係我未曾见过啫。”

  【栋笃】话说刘备临终嗰阵,托孤畀诸葛亮,同时又同佢个仔刘禅(阿斗)讲:“勿因恶小而为之,勿因善小而不为。”可惜嗰个阿斗係烂泥扶唔上柄,诸葛亮就算有回天之力,亦都阻止唔到蜀汉一日一日噉衰落去,佢死咗之后冇几耐,蜀汉就畀曹魏“队冧”咗。
    嗱,唔係细佬我喺度学人哋揸兜揾食品三国,我想讲嘅係,刘备同佢个仔讲嘅说话虽然冇咩作用,但係就一直流传落嚟,成为咗劝人向善嘅金句。噉呢句话同我哋今日要探讨嘅孔Sir语录有咩关系?梗係关事嘞——孔Sir讲嘅,其实都係力所能及去“行仁”嘅问题啫。
    冇错,“仁”嘞喔,好嘢嚟嘅。直情可以噉讲,仁,亦都係君子内心嘅一种欲望,有啲仁人志士,连“杀身成仁”都做得到。呢种积极、主动嘅“好仁”,就係仁人嘅第一种境界。“好仁”嘅人,梗係一等一嘅好人嘞。第二种境界,就係“恶不仁”嘞,即係“不使不仁者加乎其身”,唔畀啲不仁嘅嘢影响到佢自己。呢种係属于有啲消极、被动嘅,係独善其身型。但係,主动又好,被动又好,都係“仁”嘅行为,喺日常生活中,可以力所能及噉去做,做得几多得几多。如果推搪话自己“力不足”,见仁不为,噉就係十足嘅小人嘞。
    比如话,你冇神雕大侠咁“把炮”嘅武功,冇可能喺百万军中杀咗蒙古皇帝,之不过,你做一个宋兵甲,尽忠职守帮阿郭大侠守襄阳,亦都唔难做到啩?噉,边个仲够胆话你唔係“仁者”啊?    (插图:老饼)

  评论这张
 
阅读(261)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017