注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

1.2为仁之本(栋笃论语·学而第一)  

2006-12-13 00:53:55|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

    【原文有子曰:其为人也孝弟,而好犯上者,鲜矣;不好犯上,而好作乱者,未之有也;君子务本,本立而道生。孝弟也者,其为仁之本与!

    【译文】有子话:喺屋企能够孝敬父母、尊重大佬嗰啲人,好少见佢哋会冒犯上司或者係老细嘅;唔会冒犯上司、老细而会造反作乱社会嘅,你放心,根本就冇呢种人喇;係君子嘅话,就会喺人生嘅根本上边落足功夫,人生当中根本嘅嘢建立咗,人道亦都随之自然产生。噉做人嘅根本係乜嘢呢?孝敬父母、尊重大佬,唔通唔係咩?

    【栋笃】有子係孔子嘅学生,因为生得似孔子嗰样,思想学问上对孔子嘅理论又冚棒唥收埋,仲畀当时嘅人视为孔子嘅衣钵传人添。所以,有子嘅思想,实际上亦係孔子嘅思想。就好似呢一句,有子讲嘅,就係儒家思想嘅一个中心两个基本点咯。儒家思想嘅中心,得个“仁”字,两个基本点,就係“孝弟()”喇。孔子坚持认为,孝悌係为仁()之本,一个人,嘦佢喺屋企可以孝敬父母,尊重兄长,咁佢到咗社会上,就会老老实实噉做人,唔会做啲鬼五马六嘅事。在下认为,今时今日,噉样嘅谂法係唔得嘅。一个人喺江湖行走,会不会犯上作乱,係有好深刻、复杂嘅社会根源咖,点可以用“孝悌”嘅标准嚟睇?喺今年嘅9月4号,黑龙江省哈尔滨市发生咗一场人伦惨剧:嫌犯李占山想接佢瘫痪嘅老窦喺屋企一齐住,尽下孝心,佢老婆坚决唔同意。经过拆天噉嘅吵交之后,李用斧头同菜刀,将佢老婆、外父、外母同埋佢哋嘅孙女统统斩死——当然,呢单嘢喺好个别嘅例子。喺事件中睇嚟,嫌犯的而且确係一个有“为仁之本(孝悌)”嘅人,但係,为咗自己嘅“仁之本”,竟然可以连杀四人,点解佢嘅“本”已“立”咗,“道”唔单止唔生,甚至乎仲反其道而行之添呢?所以话,孝悌係为人之本冇错,但只有孝悌,係远远唔够嘅。  (插图:老饼)

  评论这张
 
阅读(181)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017