注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

3·9 夏礼吾能言之(栋笃论语·八佾第三)  

2007-04-02 21:11:46|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“夏礼吾能言之,杞不足征也;殷礼吾能言之,宋不足征也。文献不足故也。足,则吾能征之矣。”
  【译文】杞、宋,都係诸侯国名,杞係夏禹嘅后代,宋係殷商嘅后代;征,证明噉解;文献,包括历史资料同埋知识渊博嘅贤者。
  孔子话:“夏朝嘅礼,我能够讲得出嚟,但係佢嘅后代唔能够证明我嘅说话;商朝嘅礼,我亦都讲得出嚟,但係佢嘅后代亦唔能够证明我嘅说话。造成噉嘅原因,都係文献唔够。如果够嘅话,我就可以证明到嘞。”
  【栋笃】咩叫“礼”?儒家认为,礼,就係以“仁”为基本原则所建立嘅人类嘅行为规范。孔Sir不嬲都係要恢复周礼嘅。因为喺佢心目中,周礼係人类历史上最完美嘅礼制。春秋时期所有嘅社会问题,都係因为周礼畀人整衰所引致嘎。但係,你要讲一种制度、一种主义係人类嘅“终极理想”,你要攞出实证至得啊!你净係识得喺度吹水唔抹嘴,唔单止啲统治者觉得你唔掂,就连你啲学生,都会怀疑你係乱噏廿四嘎。
  孔Sir当时撞到嘅,就係噉样一种困境。因为佢自己讲过,周礼係对夏礼、商礼有所“损益”而建立嘎(“十世可知也”)。噉你话周礼最完美,你就要证明佢继承咗夏礼、商礼入边边啲精华,又去除咗边啲垃圾。所以孔Sir就话,夏礼、商礼我係知嘎,我亦都可以讲嘎,但係因为历史资料同埋识嘢多嘅人太少嘞,造成夏、商嘅后代都证明唔到祖先嘅礼制係点。唔係嘅话,我係可以证明到嘎。
  有人就话,孔Sir噉讲,睇得出佢对历史有一种严谨嘅科学精神。我就觉得,呢段说话,好可能係孔Sir周游列国推销“周礼”都冇人做佢“下线”之后,喺学生面前表露自己嘅无奈。因为证明唔到周礼嘅伟大、光荣、正确,啲国君都认为佢唔掂,孔Sir好冇面,就将啲责任推晒畀“文献不足”嘞——其实呢句直情废话嚟嘎,“文献足”嘅话,好多人都“能征之”嘞,使乜阿孔Sir你咁辛苦啊?依家夏、商嘅后代都证明唔到,“文献”又“不足”,唔该请问下,阿Sir你係凭乜“能言之”嘅?
  历史嘅不可知,先至係“能征之”嘅。有人讲过嘞,历史係一个细路女吖嘛,佢係乜样,就睇啲大人点同佢扮靓嘞;又有人好愤慨噉讲,历史係一个经常畀人强奸嘅女仔。边啲人係强奸犯啊?梗係嗰啲为咗满足权欲不择手段嘅统治者嘞。咪话前朝前代文献不足,就係十几廿年前,“文献”好足嗰时,都可以随便篡改嘞。孔Sir冇权冇势又冇“枪杆子”,想建立“理想社会”,有噉嘅无奈,就梗係一啲都唔出奇嘞。  (插图:老饼

上一篇:
下一篇:
  评论这张
 
阅读(514)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017