注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

3·8 绘事后素(栋笃论语·八佾第三)  

2007-04-02 01:22:48|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子夏问曰:“‘巧笑倩兮,美目盼兮,素以为绚兮。’何谓也?”子曰:“绘事后素。”曰:“礼后乎?”子曰:“起予者商也!始可与言《诗》已矣。”

  【译文】“巧笑倩兮,美目盼兮,素以为绚兮。”係《诗经·卫风·硕主》入边嘅诗,意思係话:笑得好靓啊,对眼好明亮啊,粉底上嘅色彩好灿烂啊!
  子夏问阿孔子话:“巧笑倩兮,美目盼兮,素以为绚兮。’係咩意思嚟嘎?”孔子话:“有白色底先,先至可以画画。”子夏又话:“照噉讲,先有仁,然后先至有礼嘞?”孔子话:“阿商仔,你可以发挥到我嘅意思,噉就可以同你倾下《诗经》嘞!”

  【栋笃】孔Sir嘅时代,佛教仲未传到中国,但係依家听佢哋师生倾嘅嘢,的确係好似“偈”,即係好有禅味嘞。睇嚟,“道”虽唔同,其实唔少嘢都係相通嘅。孔Sir嘅学生子夏,个名“卜商”,就係上次讲过“贤贤易色”嗰个(见1·7)。佢睇《诗经》入边嘅“美女写真”,就读出咗啲其他味道嚟。其实依家都係嘞,唔少人喺网上睇写真集,都係能够睇出“其他意思”嘎:)唔同嘅係,子夏有一个好老师,识得点引导佢行正路——徒弟仔一问,孔Sir就知:呢条友仔大个咗嘞……于是佢即刻黑口黑面噉话:“绘事后素。”咩意思?前边已经讲咗,正解係“有白底先可以画画”。但係我个人嘅理解,孔Sir就好似啲禅师指引嗰啲畀美色迷惑嘅人,当头棒喝噉讲:“咩靓女啊!只不过一副白骨,上边包住块‘画皮’啫!”如果我係阿子夏,我肯定成吉思汗打仔——大汗耷细汗,然后面懵懵噉走咗,以后都唔敢选修阿孔Sir嘅课。但係子夏就係子夏,佢梗唔会好似我噉懵醒醒嘅,下半身思维即刻转上半身,仲诈诈谛谛噉话:“係咪先有仁至有礼啊?”哇,今次巴闭嘞,呢层意思,孔Sir啱啱讲过冇几耐(见3·3),一听子夏噉讲,孔Sir成身舒服晒,曾经好大方噉畀咗阿子贡嘅“特等奖”(见1·15)又畀多阿子夏一次:“始可与言《诗》已矣!”
  著名诗人赵丽华老师近排写嘅一首诗係噉嘅:“不是什么人都可以对诗歌说三道四/不是什么人都可以对诗人品头论足”,嗱,呢句说话呢,孔Sir一早讲过嘞。唔係每个徒弟仔都可以听佢讲佢自己编嘅教材《诗经》嘎,要好似子夏、子渊、子贡噉能够“起予者”至得嘅。
  其实,《诗经》入边好多嘢,特别係“风”嗰部分,都係民歌嚟嘎。民歌嘅特色,就係表达情感真实、赤裸,沟女就沟女,偷情就偷情,边有咁多崇高嘅“中心思想”啊?首首诗都要理解成同“仁义”有关,攰唔攰啊大佬?

  评论这张
 
阅读(185)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017