注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

2·22 人而无信(栋笃论语·为政第二)  

2007-03-15 01:20:48|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“人而无信,不知其可也。大车无輗,小车无軏,其何以行之哉!”

  【译文】輗、軏,分别係古代用牛马拖住啲大车细车嘅车辕前面嗰条横木上边嘅木销子,冇咗佢哋,车就唔行得嘞。
  孔子话:“一个人如果冇咗诚信,都唔知佢可以做到乜嘢。噉就好似大车冇咗輗,细车冇咗軏,点行得嘎?”

  【栋笃】仁义礼智信,儒家讲嘅“信”,有小信同埋大信两种。小信係讲到做到,有信用;大信就係人嘅诚信嘞。讲到呢个“信”,小弟即时谂起一个古仔,就係“尾生抱柱信”嘞。呢个古仔最先係喺《庄子·盗跖》入边出现嘅:“尾生与女子期于梁(桥)下,女子不来,水至不去,抱梁柱而死。”主角尾生,亦都係春秋时代嘅人,佢仲係孔sir嘅乡里添。尾生同个女仔拍拖,约佢某时某日喺某条桥底下见面。尾生如约到咗,条女唔知想飞佢定係畀父母阻住,过咗时仲未嚟。嗰个时候啱啱桥底水涨,尾生就揽住条桥柱死都唔肯走,卒之畀河水浸死咗。
  尾生抱柱呢个古仔,两千年嚟经常畀人提起。讲“信”讲到条命仔都唔要,都唔知係可赞定可叹。今时今日,咪讲係冇噉嘅人,就算有,肯定都会畀人笑到面黄嘎。点解啊?就因为依家係一个诚信缺失嘅年代,笑贫唔笑奸,你奸过人哋,你揾到钱,你就大晒——你话诚信值几多钱啊?够唔够喺郊区买一平方嘅房啊?人人偷呃拐骗,你讲诚信,你就蚀底,喺噉样嘅大“染缸”入边,久而久之,有诚信嘅人就会越嚟越少。到咗嗰个时候,就唔係“人而无信,不知其可也”,而係“人而有信,不知其可也”。你话,你想唔想生活喺噉样嘅社会入边啊?梗係唔想啦。
  所以,儒家思想统治咗成两千年,依家仲要重提诚信教育,就係因为噉嘞。不过,喺“学而第一”入边,有子又讲咗,“信近于义,言可复也”,即係要符合“义”,先至可以讲诚信嘞。噉边啲係“义”呢?唔好意思,“解释权归本公司所有”,咔咔。

  评论这张
 
阅读(140)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017