注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

余少镭:现代聊斋

筚路蓝缕,啸聚山林

 
 
 

日志

 
 
关于我

余少镭

毕业于广东省饶平师范学校(中师),现为《南方都市报》文化副刊部编辑、记者、专栏写手。

网易考拉推荐

2·15 学而不思则罔(栋笃论语·为政第二)  

2007-03-05 20:46:49|  分类: 乱弹论语 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  【原文子曰:“学而不思则罔,思而不学则殆。”

  【译文】罔,迷惘、糊涂嘅意思;殆,同“怠”,懒惰、懈怠噉解。
    孔子话:“只识得读书学习,唔识自觉去思考,就会好迷惘,冇乜收获;成日发大头梦而唔去学嘢,就会越嚟越疏懒,到头嚟就会一无所得。

  【栋笃】嗰日讲“温故而知新”嘅时候,我话过,喺温故嘅基础上,要有独立思考,先至能够“知新”。孔sir呢一句话,其实可以同嗰句捞埋一齐讲噶,我谂可能係佢为咗计多啲课时,先至噉样分开嚟讲啫:) 学而不思,净係识得“温故”,就係我哋平时讲嘅“死读书、读死书”嘅意思,亦都係颜回嘅“终日不违”。“不思”嘅直接后果,就係会变成“书呆子”,纸上谈兵就得,离开咗书本就懵晒,一事无成。中国N多年嚟嘅应试教育,就係噉样培养咗千千万万高分低能、冇晒独立思考能力、更加冇乜创造力可言嘅考试机器,搞到依家唔少大学生要返去中专技校“回炉”,学习谋生技能。齐白石曾经讲过,“学我者生,似我者死”——“似我者”,就係“学而不思”,净係识得“依样画葫芦”嘅人;唐朝大文豪韩愈亦都讲过:“业精于勤荒于嬉,行成于思毁于随”(《进学解》)——道德品行嘅形成,都係喺思考中嚟噶。一句话,学而不思,就等于白学。美育、智育、德育都係噉。
  “思而不学则殆”嘅“殆”,有人就照原字解释为“危险”,噉讲都得:成日乱噉谂,又唔去学习相关知识,就可能乱噉嚟。噉样,对佢自己或者第啲人,都係好牙烟噶。比如,古代嗰啲以为绑对翼就可以好似雀仔噉喺天上飞嘅人,精神虽然可敬,下场就实可怜噶嘞。
  比较通用嘅解释,殆,就係“怠”,係懒散嘅意思。成日有时间乱噉谂、冇时间去学嘢嘅人,就会越嚟越懒,到最后谂极都谂唔到答案,学习精神亦都松晒,肯定一事无成啦。噉嘅人,依家叫“空想家”。喺网上,最出名嘅空想家屎桥,就係三大工程嘞。边三大工程啊?第一,同喜马拉雅山装部电梯;第二,同长城贴瓷砖;第三,同飞机装个倒挡。
  唔係净係搞笑噶,喺里面我哋可以睇到,思而不学,究竟有几“殆”:)    (插图:老饼)

  评论这张
 
阅读(360)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017